• Spirit
  • Dancer
  • Lucky
  • Sunny
  • Jolly
  • Apache
Previous Next

De paarden

De Sun Dance Ranch heeft een 20-tal paarden. In 2008 zijn er 10 paarden van Nederland mee naar Zweden verhuisd. Waaronder de American Paint hengst Day N Night van Anita.

Inmiddels hebben we een grote diversheid aan paarden van verschillende rassen; Quarters, Paints, Nord Svensk, New Forest en verschillende andere rassen en kruisingen. Allemaal met een eigen karakter maar allemaal werkwillig, lief, betrouwbaar en netjes getraind.

Er zit zeker voor ieder een geschikt paard bij!

Back to nature

Op de Sun Dance Ranch willen we de paarden zo natuurlijk mogelijk houden. Ze staan eigenlijk nooit apart in een klein stalletje maar leven allemaal in een kudde. Dat gaat echt prima samen! Het is prachtig om te zien hoe de natuurlijke rangorde onder de paarden zich afspeelt en hoe ze elkaar opvoeden.

De paarden leven dag en nacht in de kudde en ze staan het hele jaar buiten. Natuurlijk hebben ze schuilstallen en afdakken. 's Nachts hebben ze een grote paddock, loopstal en afdak met altijd de beschikking over hooi, water en mineralen/zoutblokken. Ze kunnen zelf kiezen of ze binnen of buiten willen zijn, maar staan toch allemaal het liefst buiten, zomer en winter en in alle weersomstandigheden! Overdag gaan ze in een van de grote weides en stukken bos met riviertjes, vennetjes en heuveltjes om op een zo natuurlijk mogelijke manier PAARD te kunnen zijn en ook nog eens goed met het robuuste terrein leren omgaan! Onze paarden hebben zo’n rust in hun lijf, onder andere door hun natuurlijke manier van leven. Ze zitten lekker in hun vel en dat zul je merken! Ze willen graag voor je werken! Je zult versteld staan van wat ze kunnen, durven en hoe ze met het terrein omgaan.

Bitloos

Doordat ze zo lekker rustig zijn en zich hier happy voelen rijden we inmiddels al onze paarden zonder bit met een side-pull of bosal. Dat is natuurlijk alleen maar mogelijk als ze braaf zijn en netjes op ''neck reining'' reageren en op beendruk. We zijn dus ook trots dat al onze paarden bitloos gereden kunnen worden, ook door gasten! Voor de paarden zelf natuurlijk ook heerlijk!  

Barefoot

En wat ook bewonderingswaardig is, is dat geen van onze paarden hoefijzers heeft. Zelfs niet met de vele steentjes wegen en rotsen op de routes. Ze worden allemaal 'natuurlijk bekapt' en dat gaat prima voor AL onze paarden; binnen een half jaar tot jaar waren alle hoeven TOP. Bij slechts 2 à 3 paarden heeft het wat langer geduurd omdat zij wat brokkelhoeven hadden, maar ook zij doen het nu prima. We zijn verbaasd hoe sterk hoeven eigenlijk zijn en hoe ze zelf de hoef in stand houden!

Natural Horsemanship

Als je probeert het paard iets beter te begrijpen en iets meer zijn 'taal' te spreken zul je merken dat alles zo veel makkelijker gaat, je paard je beter snapt en véél meer voor je wil doen. Omdat hij je snapt, je vertrouwt en er wederzijds respect is. De beginselen van Horsemanship kun je hier leren én natuurlijk meteen toepassen. Het is heel interessant om te beseffen wat jij met je lichaamstaal en houding allemaal kunt zeggen (bewust of onbewust).  

Probleempaarden

We krijgen best regelmatig paarden aageboden die een nieuw thuis nodig hebben, vaak omdat het 'probleem paarden' zijn. Als we denken dat zo'n paard bij ons zou passen of we er een nieuwe eigenaar voor denken te kunnen vinden, gaan we het 'project' aan.

Nu is het meestal zo dat het probleem over het algemeen niet bij het paard ligt maar vaak aan de (oude) eigenaar en de omgang en communicatie naar het paard toe. We laten het nieuwe paard eerst langzaam aan de kudde wennen en uiteindelijk is vaak een groot probleem al opgelost doordat het paard weer PAARD kan zijn en leeft in de kudde. Ze voeden elkaar op! Horsemanship, rechtrichten, goed passend tuig en een eerlijke correcte omgang en opbouw is vaak het recept voor weer goed functioneren (over het algemeen binnen enkele maanden).

Als het paard met ons en de stagiaires alle stappen goed heeft doorlopen, gaat hij ook langzaam ingezet worden voor gasten. En vaak blijken deze paarden echt SUPER paarden te zijn en blij met hun 'laatste kans'.

Natuurlijk kunnen we niet onbeperkt alle paarden houden. Af en toe hebben we dus ook een paard te koop, maar alleen als we denken dat hij bij een goede liefhebbende eigenaar terecht komt die klikt met het paard.