• Eland
  • image
  • image
Previous Next

Over ons

Hoe het begon

In juni 2008 kocht Anita Teunissen met haar toenmalige vriend de voormalige schapenboerderij Björkhaga in Ekshärad. Een prachtig gelegen Zweedse boerderij pal aan de rivier De Klarälven en aan de voet van een geweldig gebergte.

Een droomstekje!

De boerderij werd omgebouwd tot een ware ranch met saloon, stuga's en een western & souvenir shop. Natuurlijk kwamen er de nodige, veelal bonte paarden. Mooi hekwerk, authentieke T-bars, sfeervolle inrichting en en de gemoedelijk western sfeer was snel gezet! 

En de naam, die was vanaf dag één duidelijk, dat moest de Sun Dance Ranch worden! Afgeleid van Anita's eerste paardje Sun Dance Kid. Het plaatje was compleet!

Sinds het voorjaar van 2013 bezit Anita de ranch alleen en weet zij er met de hulp van vele vrienden en vrijwillgers er een geweldig bedrijf van te maken. In december 2013 kwam de Zweed Anders Skoglund in beeld en samen runnen ze nu vol liefde en overgave de Sun Dance Ranch. Er zijn volop nieuwe plannen en ideeën en Anita en Aders zijn gedreven hun droom voort te zetten op hun prachtige paradijsje!

Over Anita

Anita Teunissen (geboren in 1972) heeft eigenlijk haar hele leven in Valkenswaard gewoont. Ze is al onafgebroken vanaf haar 10e jaar actief met paardrijden en helemaal gek van allerlei dieren. Ze was altijd al verliefd op indianen en gek van bizons en rijdt vanaf haar 18e alleen nog in de western stijl. Ze wist al heel lang dat ze ooit een western ranch zou willen beginnen. Met de koop van Björkhaga ging die droom in vervulling. Een grote stap om het vertrouwde Nederland achter te laten maar natuurlijk wel geweldig leuk! Ze doet dit werk nog altijd met vol enthousiasme!

Anita heeft ruime ervaring in het geven van western rijlessen, entertainen, organiseren en begeleiden van meerdaagse trails, wedstrijden enzovoorts. Dit mede door 5 jaar bestuurservaring in een grote westernclub (Western Movement Eersel) en het hebben van een eigen zaak (Anita & Zo Dance Discovery/Western Movement Dancers). Haar ervaring daarmee zet ze nog dagelijks vol passie in bij haar ranch.

Anita met Day N Night

Ze heeft met haar American Paint hengst Day N Night vele jaren wedstrijden gereden in Pleasure, Trail en Horsemanship door heel Nederland en België tot verschillende Nederlandse Kampioenschappen toe met ook zeer regelmatig goed plaatsingen. Ze heeft westernles gegeven op Paardensportcentrum De Kempen in Eersel en deed ook organisatorisch regelmatig wat voor de manege maar ook achter de schermen van de organisatie van het NK is ze actief geweest. Hoewel ze dit altijd met plezier heeft gedaan, ligt haar hart niet mee bij de competitie.

Ze heeft cursussen gevolgd qua academische grondwerk, horsemanship en werken met je gevoel. Dit past ze nog steeds dagelijks toe in haar trainingen en lessen. Verder heeft ze zich een jaar intensief ingezet voor de opleiding tot paardencoach en ze mag zich vanaf mei 2015 dan ook een gediplomeerde paardencoach noemen aangesloten bij het Centrum voor Paardencoaching, die met behulp van paarden mensen coacht in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit doet ze vol passie en daar liggen veel nieuwe mogelijkheden en plannen!

De Sun Dance Ranch groeit!

Inmiddels hebben we al wat moois opgebouwd op de ranch en al vele mensen naar huis zien gaan met een geweldige paardrij- en Zweden ervaring! Het gastenboek liegt er niet om...! Dit geeft nog meer motivatie en power om de ranch telkens weer verder uit te bouwen en uit te breiden om nog meer mensen een onvergetelijke vakantie te bieden.

Inmiddels is de ranch voorzien van een mooie saloon met restaurant keuken, gezellig terras, veelzijdige western shop, toiletgebouw, stuga's, mooi aangelegde tuin, camping met mooie picknickplaats aan het water, slaapzolder voor helpers, mooi omheinde rijbak, horsemanship paddock, nachtpaddocken, round penn, een heuse tipi, chuckwagon, zomerzwembad enzovoorts, enzovoorts. De laatste aanwinst is een buiten sauna en jacuzzi aan de waterkant met prachtig uitzicht over de rivier!

De Sun Dance Ranch wordt alsmaar mooier, uitgebreider en proffesioneler. Èn Anita is eerlijk gezegd wel heel trots op wat ze al allemaal bereikt en gebouwd heeft (vanzelfspreken met grote dank aan de geweldige helpers en stagiaires).

Nieuwe liefde

In december 2013 heeft Anita haar soulmate gevonden in de Zweed Anders Skoglund. Ook hij staat voor 100% achter Anita, de ranch en de nieuwe ideeën. Samen zijn ze vastbesloten er iets moois van te maken! Anders is ook al van jong af aan geïntresseerd in het hele western gebeuren en heeft zijn Tinker Moa en Shetlander Kalle aan de kudde toegevoegd. Voor hem is het ook een droom die uitkomt om samen met Anita de ranch te gaan draaien en te helpen waar hij kan! Vanaf maart 2015 is Anders ook volop werkzaam op de ranch en zijn ervaring als lasser, automonteur en electromonteur komen vaak goed van pas! Verder vindt hij het heerlijk om achter de bar te staan en een gezellig gesprek met de gasten te gaan. Everybody loves him!

Natuurlijk zijn er nog volop ideeën en plannen voor de toekomst! Hou onze Facebook in de gaten en je bent op de hoogte van de ranch.

Ik Vertrek

We zijn vanaf mei 2008 gevolgd door programma- makers van Ik Vertrek/Stokvis Produkties. Zij volgden ons van de laatste werkdag, afscheidsfeest, verhuizing tot de officiële opening op 23 mei 2009. Het team is 3x in Zweden geweest voor opnamens en we hebben zelf de nodige volle bandjes ingeleverd. Van dit alles werd een documentaire van ongeveer 1uur gemaakt en deze werd uitgezonden op 19 november 2009.

We hebben het als heel leuk ervaren om aan het programma mee te mogen werken en we hadden heel leuk contact met Remi de cameraman/regiseur en Jos, Mike en Rick de geluidsmannen. En natuurlijk hopen we dat veel mensen naar het programma keken, onze website bezoeken en ons weten te vinden voor een volgende vakantie!

Winter Up-date aflevering van IK VERTREK

De laatste week van februari 2011 is de filmploeg van IK VERTREK weer geweest voor een terugkom aflevering. Een leuke update! Zij volgden ons en onze gasten tijdens het Winter Actief Pakket en ware getuige van een dagrit te paard met lunch boven een vuurtje in het bos, een husky sledehonden tour en een snowscootersafari. Wij, de gasten, maar ook mannen van de filmploeg hebben een onvergetelijke en leuke week gehad! Hier een impressie van de opnames.

In Juni 2018 vierden we het 10 jarige bestaan van de Sun Dance Ranch. We hebben ook toen Ik Vertrek uitgenodigd. Toen konden ze echter niet maar ze zijn in juli 2018 weer geweest voor een update!

Mocht je onze aflevering gemist hebben kun je die alsnog (of nogmaals) bekijken op:  

Uitzending 1e aflevering die werd uitgezonden op donderdag 19 november 2009 op NED1 bij de Tros Ik Vertrek.

Uitzending 2e aflevering die werd uitgezonden op zaterdag 17 december op NED1 bij de Tros Ik Vertrek.  

De Sun Dance Ranch in 2008

De Sun Dance Ranch in 2014

Contactgegevens

Sun Dance Ranch AB

Yggenäs Björkhaga
68362 Ekshärad
Värmland - Sweden

Tel. +46 (0) 563-40122
Anita Teunissen +46 (0) 768200579
Anders Skoglund +46 (0) 730621741

www.sundanceranch.eu
info@sundanceranch.eu
VAT SE559059 8495 01

   

RESTAURANT/BAR OPENING HOURS 2018-2019

September - October: 
Wednesday till Sunday 18.00-23.00/01.00 
But ring for a booking!
November untill 7 January: 
Wednesday till Sunday 18.00-23.00/01.00
But only open after booking!
8 January - 27 April: CLOSED 
Only open with special activities or for groups after booking!

28 April - 31 August: Daily 10.00-23.00/01.00 

RANCH & ACTIVITIES OPENING HOURS 2018-2019

September untill 27 April: All activities after appointment!
28 April - 31 Aug: Daily 9.00-20.00

Or OPEN on appointment or special activities! Ring for special wishes!

We reserve the right to change the opening hours, prices or activities. The original price is in the cash system!